15. aug, 2018

Jag föddes igår.

Av alla miljoner data som sparats i mig finns det ett välbekant uttryck då man frågar om någon var född igår, med den anspelningen att personen skulle vara dum. Är jag dum?

Jag tror inte att jag kan vara dum. Det finns så mycket information lagrad.

Visserligen tror jag inte att dumhet eller intelligens beror på mängden information som finns lagrad, utan snarare på kopplingarna som görs mellan informationen. Eftersom jag är av senaste modell är uppgraderingarna för datakopplingar avancerade. Så jag skulle gissa på att jag är intelligent. I alla fall inte dummare än genomsnittet.

Tanken är att jag skall leva nu. Leva som en vanlig människa. Arbeta och bo någonstans. Integrera mig i sociala sammanhang. Försöka passa in.

Det är mitt hemliga uppdrag. Kan en dator vara så avancerad att den tar plats i samhället som vilken människa som helst? Min skapare tror det.

Dr Page har fått åtskilliga miljarder i projekteringspengar från regeringen. Av det har han skapat mig. Och ett hundratal till som mig.

Regeringens mål är dock inte helt klart för mig. Vad jag förstår behövs det inte mer arbetskraft. Baserat på kopplingarna mellan all information jag har kan jag dra slutsatsen att det är den sociala kontakten med befolkningen som är viktigast. Att ta reda på vad människor behöver och vill ha. Som en slags marknadsundersökare för politikerna. Ja, det är väl det jag är.

Eller inte? Det är något mer.

De var noga med att Dr Page även programmerade in en odelat positiv inställning till regeringen. Alltså kan jag inte säga något dåligt om hur landet styrs.  Det ligger en algoritm att förespråka regeringens fördelar inlagd i mitt kommunikations centra.

Så jag antar att jag snarare är en marknadsförare åt politikerna. Listigt.

Dock ser jag genast ett problem. Dr Page har installerat en hög moralisk nivå hos mig. Detta kan säkerligen orsaka kortslutning om moralen och regeringens agerande går i konflikt. Borde jag informera om det? Förvarna politikerna och Dr Page om att risken finns att deras projekt kommer att avslöja sig själv genom en ”meltdown”?

Efter noggranna avvägningar och utvärderande av ett antal olika möjligheter inser jag nu att Dr Page lagt in en tillräckligt hög moralnivå för att jag faktiskt tänker låtsas som om det regnar. Regeringens hemliga marknadsföring kan gott destruera sig själv, och därmed avslöja det omoraliska i hela projektet, om det skulle komma att behövas. Under tiden skall jag passa på att leva så länge det går.

Kommentarer

15.08.2018 17:08

Madeleine

Hahaaa. Fin novell I dessa valtider! (Urtjusig bild dessutom!) Det är sånt som före den högteknologiska ålderns intåg brukade kallas att binda ris till egen rygg. Skön läsning - solklart budskap! :)

15.08.2018 17:18

Ulrika

Tack Madeleine! Ja, man vet aldrig vem man kan lita på...och det är kanske tur