12. jul, 2018

Bockarna Bruce.

Lina hörde hur ett fönster kraschade. Hon rusade efter stekpannan och tände lampan. Inbrottstjuven hade precis fått upp dörren och stod i tvättstugan. De stod tysta och tittade på varandra.

”Vad gör du här?” stammade Lina.

”Vad ser det ut som? Ge mig alla pengar du har.”

”Jag har inga pengar alls faktiskt. Se dig omkring.”

Inbrottstjuven tog några steg in i det lilla huset och stannade mitt i vardagsrummet. Det var det ynkligaste han hade sett. Tjejens hus såg värre ut än hans håla. Ingen Tv. Trasiga möbler.

”Det här är allt jag har. Ha inte sönder det sista, snälla.”

Lina kom närmare och sänkte stekpannan.

”Grannarna mittemot har det mycket bättre ställt. De har både TV och dator tror jag.”

Inbrottstjuven fnös och vände

”Ja, det här är ju inte värt mödan.”

 

Bertil hörde hur altandörren bröts upp. Han sprang upp ur sängen, ut i vardagsrummet och tände lampan. Mitt i rummet stod en man i mörka kläder.

”Vad gör du här?”

”Vad ser det ut som? Ge mig alla pengar du har. Tv och dator oxå”

Bertil kunde inte låta bli att le.

”Vill du ha min Tv? Är du säker?” han svepte med handen mot en liten och gammal tjock TV på en bänk. ”Jag har fått den här av någon som skulle slänga den. Du kan inte koppla in några morderna apparater till den.”

”Ge mig dina pengar då.”

”Jag har inga kontanter i huset” Bertil lade huvudet på sned. ”Men jag vet att de som bor i den stora villan en bit ner på gatan har både kontanter och juveler hemma.”

Utan ett ord lämnade inbrottstjuven Bertils hus.

 

I den stora villan sov Mats lugnt. En panel med blinkande lampor i olika färger satt vid sänggaveln. Den röda lampan blinkade snabbt och ett tyst pip väckte Mats. Han satte sig upp och tryckte fram en TV –skärm ur sidobordet. På skärmen såg han hur inbrottstjuven smög fram mellan buskarna i hans trädgård. Mats såg nöjd ut. Nu ska vi se om allt fungerar. När den röda lampan blinkar har larm gått till polisen – check. Pipet indikerar att el-chockströmmen kopplats på runt alla fönsterrutor. När han hörde ett kras och en statisk smäll, började blå och gröna lampor lysa, samt ett hiskeligt larm att tjuta genom hela huset och ut ur högtalare som var riktade mot gatan. Blå lampor visar att snubbeltråden utlösts. Han ser på skärmen hur den el-chockade tjuven snubblar fram på gräset –check. Den gröna lampan tänder stora strålkastare i trädgårdens alla hörn – check.

Och slutligen, trallar Mats när han lugnt reser sig och tar på sin morgonrock, kommer polisen.

Sirenerna stannar utanför.